„Единственият оцелял“ от Лиса Гарднър

„Това е задължение на единствения оцелял. Трябва да бъдем свидетели. Трябва да живеем, за да разкажем за случилото се.“

Kniga-edinstveniyat-otselyal-ot-lisa-gardnar

Открих Лиса Гарднър като автор съвсем случайно миналата година и бях особено заинтригувана от поредицата за сержант Ди Ди Уорън, затова побързах да се сдобия с книгите, издадени на български до момента. „Единственият оцеляла“ е четвъртата книга от серията и ми прави впечатление, че авторката взима доста мрачен завой в сравнение с предишните си книги.

В топла лятна вечер в Бостън, четиричленно семейство е брутално убито. Бащата – вероятния заподозрян – се бори за живота си в болница, а сержант Ди Ди Уорън е сигурна, че този случай крие много повече, отколкото виждат на пръв поглед. След като и второ семейство е избито, полицията започва да намира сходства, а в хода на разследването, житейските пътища на сестрата в педиатрично психиатрично отделение Даниел Бъртън и Виктория Оливър – майка готова на всичко, за да осигури нормално детство на сина си, ще се пресекат по необичаен начин, разкривайки дълго пазени семейни тайни.

Може би едно от първите неща, което трябва да спомена за този трилър е, че навлиза дълбоко в темите за домашно насилие, малтретиране на деца и подрастващи с психични заболявания, което не го прави много лесен за четене от гледна точка на емоционално натоварване. Но от друга страна си личи, че Гарднър е направила наистина задълбочено проучване за тези проблеми и ни поднася реалистичен разказ за отчаяние, безсилие, емоционални травми и последствията от дълбоко скрити тайни от миналото.

Всъщност повествованието в „Единственият оцелял“ е разказано от три гледни точки. Историята започва с ретроспективните спомени на Даниел Бъртън, когато е на девет и баща ѝ убива майка ѝ, сестра ѝ и брат ѝ, преди да насочи пистолета към себе си пред очите на Дани. След този момент Даниел е принудена да живее живота си като „единствения оцелял“, непрекъснато задавайки си въпроса защо баща ѝ я оставя жива? Сега, когато наближава двадесет и петата годишнина от това ужасяващо събитие, животът на сестрата в педиатричното психиатрично отделение отново ще се обърка, защото ще влезе в полезрението на сержант Ди Ди Уорън. 

Така в сюжета се намесва и главното действащо лице на поредицата. Ди Ди е извикана на оглед след като се предполага, че мъж е избил цялото си семейство, а самият той се бори за живота си в болница след като се прострелва. Съседите са шокирани, тъй като шестчленното семейство Харингтън са сплотени, любезни, трудолюбиви, религиозни и дори са приели да се грижат за момче с психични проблеми. Докато полицията се колебае за причините – от финансови затруднения до това дали деветгодишният Ози е способен да извърши престъплението, второ семейство бива убито. Както и при първия случай, и при този няма оцелели, но ситуацията при Ларакет-Солис е различна. Това семейство живее в ужасяваща мизерия, разчита на социални помощи и децата са крайно неглижирани. Но сержант Уорън и екипът ѝ откриват сходни методи при двете убийства и доказателство след доказателство, това което насочва полицията към Даниел е, че и двете семейства имат дете, което е било лекувано в психиатричното отделение, където тя работи. 

В допълнение към историята на медицинската сестра и разследването на полицията, се запознаваме и с Виктория Оливър – майката на осемгодишния Еван, чуващ шепота на демон, който го кара да наранява хората. Страхувайки се за своя и за живота на дъщеря им Челси, съпругът на Виктория Майкъл я напуска, взимайки момичето със себе си. Но това само кара майката да се бори още повече – тя превръща къщата си в крепост и макар да се страхува за своята безопасност, Виктория  категорично отказва да настани Еван в институция.

Голямата загадка обаче си остава – какво общо имат тези три сюжетни линии и къде, кога и как ще се пресекат те?

С напредването на книгата, неизвестните и интригата нарастват, както и убийствата. Гарднър въвежда и множество персонажи – семействата, децата в психиатричното отделение, болничният персонал, спиритуален лечител и полицейски детективи, но е лесно да се проследи действието, тъй като писателката много добре развива историите и характерите. Ако сте чели предходните книги за сержант Ди Ди Уорън обаче, ще ви направи впечатление, че при нейния образ липсва кой знае какво развитие, освен новата любовна връзка, която започва, но до някъде го отдавам на това, че фокусът е върху престъпленията. И все пак нещото, което мога да издам тук, е че всъщност не трябва да търсим какво, а кой е свързващото звено между всички тях.

Определено в „Единственият оцелял“ Гарднър не изневерява и на силното си качество като писател умело да насочва сюжета в много различни посоки, но истината е, че като читател започваш да се питаш как ще успее да сглоби пъзела. Това беше и един от основните ми проблеми с предходните книги от поредицата – краят настъпваше прибързано и без плавно достигане до него. Но този път, до известна степен, авторката е елиминирала това. Действието е последователно и динамично, стилът е описателен и стъпка по стъпка, трите сюжетни линии се обединяват, разкривайки каква всъщност е истината за миналото. 

Макар обаче полицията да няма особени заслуги за разкриването на случая в края, това наистина е завладяващ трилър, описващ съкрушителния свят на деца с психически проблеми, което само допринася за интензивните чувства, които книгата предизвиква. На моменти ще сте отвратени, потресени, ще ви се прииска да спрете да четете, но Гарднър все пак успява да прикове вниманието и да ви предизвика да стигнете до края. 


Оценката ми за книгата в Goodreads:

Rating: 4 out of 5.

2 коментара към “„Единственият оцелял“ от Лиса Гарднър

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.