„Дневник на едно поклонничество“ от Джером К. Джером

„Малко неща на този свят оправдават очакванията ни, особено онези, от които сме очаквали твърде много и за които сме слушали да ни се говори надълго и нашироко.“

Kniga_dnevnik-na-edno-poklonnichestvo-dzherom-k-dzheromДжером К. Джером е един от най-известните английски хумористични автори и придобива голяма популярност с два от романите си „Празни мисли на един празен човек“ и „Трима души в една лодка (без да броим кучето)“. Можете обаче да се объркате, защото ще срещате името му изписано както Джером К. Джером, така и Джеръм К. Джеръм, а заглавието на книгата, за която сега говоря, също е превеждано по два начина: „Дневник на едно поклонничество“ и „Дневник на едно пътешествие“. Издателство „Хеликон“ са избрали вариантите „Дневник на едно поклонничество“ от Джером К. Джером, така че и аз ще се придържам към тях.

В тази творба писателят ни разказва за наблюденията си за природата, историята, хората, порядките на различните националности и как те се различават от разбиранията на англичаните, по време на пътуването си с влак от Англия до Германия с приятеля си Б.

Ако погледнем реално на този философско-сатирико-саркастичен пътепис, то това трябва да е едно от най-злощастните пътувания в историята, или поне за Джером – претъпкани влакове, странни железопътни разписания, немски легла и малки пешкири, хора, разказващи скучни истории, галерии и катедрали, езикови ограничения, заможни дразнещи англичанки, но всичко това неизменно съпътствано с кафе и кифлички.  И макар наративът да е от първо лице и историите да са пречупени през личните впечатления на писателя, ще откриете споменаването на някои стереотипи, които всъщност битуват и до днес. 

Ако трябва да съм честна обаче, „Дневник на едно поклонничество“ е по-скоро сборник с анекдоти, които спокойно могат да се четат поотделно и много приличат на модерната ситуационна комедия, но е интересно четиво от гледна точка на това какво са намирали за смешно през 19-ти век. Книгата е приятна и се чете бързо, с богат език и възхитителни описания, с интересни прозрения, но забавните и дразнещи ситуации (по мое усещане) са преувеличени и това пътешествие няма как да надмине най-известните романи на автора. 

Все пак, крайната цел и повод за пътуването на Джером и приятеля му Б. е немското селце Оберамергау, и по-конкретно – двамата ще гледат пиеса, за която се стичат тълпи, но някак си писателят не смята, че е важно самият той да обясни на читателите си за нея. Дори ни съобщава, че вече много други преди него са писали по темата, така че малко или много оставаме в неведение. Тъй като съм от хората, които не обичат неизвестността, потърсих информация за тази „мистерия“, която са наблюдавали Джером и Б., и това е пиесата „Страстите Христови“, която жителите на градчето Оберамергау дават обет да изпълняват на всеки десет години, ако чумата ги подмине през 17 век. Оттогава до днес жителите, изцяло аматьори, поставят пиесата и събират публика от няколко хиляди души.

Но самата книга мен ме остави с особено усещане за незавършеност и липса на история сама по себе си – леко и забавно четиво, но по същество книгата е малко объркваща, тъй като писателят се колебае между сатиричното в пътуването си и сериозността на религията и прозренията си. „Дневник на едно поклонничество“ ни дава възможност да надникнем в наблюденията и разсъжденията на Джером, но честно казано не бих я определила като „задължителна-за-четене-класика“. И за съжаление всички мили думи, които пише за германците ще бъдат заличени няколко години по-късно от Първата световна война.

„Съдбата има манията да уравновесява везните… Тя обича да се надсмива над хората, да превръща живота им в парадокс. На един тя свири възхитителни мелодии, като преди това се е погрижила да му отнеме слуха. На друг просвирва няколко дисхармонични, скрибуцащи звука на тенекиена свирка, а той си мисли, че това е омайна музика и започва да танцува.“

„Чувствата са ни дадени от рождение, а мислите си ги създаваме ние. И аз предпочитам да се доверявам на чувствата си.“


Оценката ми за книгата в Goodreads:

Rating: 3 out of 5.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.