„Шепнещият“ от Донато Каризи

„Живеем редом с хора, за които смятаме, че всичко ни е известно, но всъщност не знаем нищо за тях.“

Корица на книгата Шепнещият с черно-бял пейзаж на планина и къщаКолкото и да се опитвам да чета разнообразни стилове книги, все се връщам към обичайните си трилъри – влече ме на там и това е. Насочих се към „Шепнещият“ заради хубавите отзиви и препоръки на книгата, а станах още по-любопитна, когато разбрах, че Донато Каризи е криминолог по образование. Предположих, че все пак е доста наясно с материята и ще е написал интересен, мрачен, объркан трилър, който си заслужава.

Шест отрязани леви ръце са открити заровени в гората. Тези леви ръце принадлежат на деца. Всъщност на момичета – пет от тях са обявени за изчезнали, но няма никаква информация за изчезнало шесто дете. Телата също не са открити, а „групата на Рош“ са в задънена улица. Криминологът Горан Гавила привлича офицер Мила Васкес да работи с екипа. Специалността на Мила е намирането на изчезнали деца. Тя се бори със собствените си демони, докато разследващите се борят да проследяват и откриват уликите, оставени от неизвестен сериен убиец. Но той изглежда е една крачка пред тях през цялото време, играейки котка и мишка с шестото момиче като награда.

Първото нещо, което би ви направило впечатление, че нямате представа къде се развива действието – няма име на град, местност, селище, и Каризи умишлено е спестил тази информация. Това обаче в никакъв случай не пречи на действието и не отнема от историята, тъй като вие сами можете да си намислите място например. В началото ще имате много въпросителни, но към средата на книгата започват да се разкриват детайли, които водят към разнищване на убийствата. Има и доста препратки към реални серийни убийци, споменавайки техните методи, мотиви, живот. За мен това е начинът на Каризи да изгради случаите и разследването, за които пише (или в случая е измислил), и да ги пресъздаде като действителни.

Нещото, което обаче ме глождеше е образът на Мила Васкес – не ми излизаше от главата въпросът как изобщо е станала полицай със своето минало и лични проблеми. Но разбира се, това е авторско решение. От друга страна ми се искаше тя да изпъкне като главен герой, а през цялото време сякаш не се получаваше. Важно е обаче да уточня, че „Шепнещият“ е първата книга от поредица с Мила Васкес в центъра, така че вероятно тя се развива като персонаж.

От друга страна, авторът отлично владее умението на интересните и почти непредвидими обрати, но в един момент се увлича – към края на книгата имаше нов обрат на около всеки 2 страници. Това обаче не ме натовари или изнерви, и успях лесно да проследя смяната на сюжетната линия. Може някои хора на моменти да усетят, че четат няколко различни книги наведнъж, но на мен ми беше интересно, а и накрая всичко се изяснява – оказва се, че всички сюжетни линии са свързани една с друга, макар да не ми се вярваше в началото. Краят можеше да е една идея по-интересен (според моя вкус), но беше добре. До последно си мислех, че финалът ще е в стила на първия сезон на сериала „Касъл Рок“, комбиниращ митологията от романите на Стивън Кинг, но се оказа, че сама съм подвела себе си с тази посока.

Бележките на автора в края, обаче, наистина изясняват централната тема на книга и защо тя е озаглавена „Шепнещият“. Представя се реална информация и документални данни, така че читателят да може да осъзнае за какво точно е чел в продължение на 444 страници, макар примесено с художествена измислица. Книгата е увлекателна, мистериозна и на моменти объркана. Бих казала дори, че Каризи по-скоро разчита на възприятията и психологическия ефект върху читателя, но в крайна сметка това е едно добро четиво за почитателите на трилърите. А на мен би ми било интересно да прочета и другите книги от поредицата на Мила Васкес.


Оценката ми за книгата в Goodreads:

Rating: 4 out of 5.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.