„Сърце“ от Едмондо де Амичис

Корица на книгата Сърце с дете и мъжСпомням си книгата „Сърце“ от Едмондо де Амичис от ученическите си години, ама онези началните. Тогава тя беше част от задължителната учебна програма, но нямам идея дали още е така. Вече не помнех историята, но много ясно си спомням чувството, което ми беше донесла тази книга – уют, състрадателност, смирение. Беше направила изключително впечатление на детското ми същество. Ето защо повече от 15 години по-късно реших отново да я прочета… и стигнах до извода, че „Сърце“ е от книгите, които трябва да прочетеш няколко пъти в живота си на различна възраст. Четейки я като дете, учиш за смелостта, доблестта, достойнството, обичта – тази книга ти дава основите за най-важните ценности у човека, преподавайки ги чрез различни истории и просто зяпваш от възхищение. Четейки я като възрастен, си припомняш всички тези уроци и се питаш колко добре си ги научил. 

Книга „Сърце“ разказва историята на италиански училищен клас по време на Обединението на Италия, през погледа на Енрико Ботини. Той споделя за училището, за приятелите си, за моралните уроци, които научава растейки. За разликата между добро и лошо, за бедността и богатството, за семейството, за труда, за патриотизма. 

На пръв поглед, просто истории, разказани с детска наивност и всеотдайност. На сегашната ми възраст, обаче, разбирам какво ми е направило толкова силно впечатление като дете – книгата ни показва какво значи безкористна и чиста доброта, какво значи да споделяш. Да, много неща са идеализирани и представят едно съвършено италианско общество с образцови граждани, които не делят хората на класи, споделят всичко с тези, които нямат, честността е на почит и биха дали живота си за родината си. В исторически план, книгата на Де Амичис предава левите убеждения на автора и тя е използвана на политическа пропаганда в Италия.

Оставяйки това настрана обаче, много от темите са актуални и днес – героите в училище, бедните момчета и богатите такива, снобите, родителската обич, подигравките, децата с увреждания, добрите и лошите учители, загубата на любими хора, детските грешки, важността на образованието, уважението, приятелството…и силният сблъсък между всички тях. „Сърце“ всъщност е книга за порастването, за пътя, който трябва да извървиш до зрелостта. За уроците и шамарите, които получаваш в живота, за възпитанието, за другарите, за наивността.

Би било чудесно, ако всичко разказано в книгата е реалност, но сега чета „Сърце“ с други очи. Да, припомних си детските емоции от първото четене, но този идеализъм не ми е по вкуса, или по-скоро осъзнавам, че светът не се развива точно в тази посока. Може би съм станала твърде цинична, или просто съм пораснала?! Може би и двете. Все пак от написването на книгата до моето детство през 90-те са минали няколко века и разбиранията ми са други. Но това, което откривам като сходно между всички поколения, е желанието на малките деца да израснат добри хора, както и желанието на родителите да възпитат децата си по най-добрия начин и да им предадат моралните устои на обществото. Способите, които биват определяни като възпитателни обаче, е нещото, с което не мога да се съглася. Всяко дете е в правото си да прави грешки, да действа необмислено, да му се изплъзне някоя лоша дума, да реагира. Растеш и си вадиш поука от тези ситуации. Но в „Сърце“ се подхожда към тях с назидание, с упреци, с вменяване на вина. Не ме разбирайте погрешно – има много какво да вземе човек от книгата и като поведение, и като начин на мислене. Уважението и любовта към учителите като към хора, които изграждат характери, знания, жертват себе си, за да могат учениците да вървят напред. Почитта към родителите с техните слабости и всеотдайност. Обичта към приятелите, които са второто ти семейство. Приемането на всички хора като равни. Моралът. 

Четейки тази книга като възрастна осъзнавам, че магията ѝ не успя да ме завладее отново. Историите са тъжни и трогателни, написани просто, съвсем по детски. Става ти мило, но ти става и тежко, защото знаеш, че тези истории са само на хартия, а ти си пораснал безвъзвратно. 


Оценката ми за книгата в Goodreads:

Rating: 4 out of 5.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.