„Жажда“ от Ю Несбьо

„Известен е един-единствен начин да се отървеш от въображаемите чудовища.

Да се увериш, че наистина не съществуват.“

Корица на книга от Ю Несбьо с мечи капан и счупен телефон

Търсейки поредния трилър, който да харесам или оплюя, се спрях най-сетне на Ю Несбьо. Авторът непрекъснато ми се набиваше на очи, тъй като при всяко запитване за препоръка на трилър в онлайн мрежата, неговото име изпъкваше ярко, та и очакванията бяха големи.

Не знаех с коя точно книга да започна, защото на българския пазар са преведени доста от неговите. Залових се да издирвам информация и осъзнах, че трилърите са поредица с главен герой Хари Хуле. В крайна сметка, по мой си начин, не започнах от първата книга, а както се оказа от единадесетата, благодарение на рейтинга в Goodreads. До някъде си е моя грешка, защото сега трябва по обратен ред да наваксвам, но пък да се върна на „Жажда“.

Изключително актуална тема за онлайн запознанствата, общувате в мрежата и опасностите, които крият, защото човек никога не можеш да е сигурен, че симпатичният непознат от снимката е същият и зад компютъра или телефона. За съжаление, освен актуална, темата е и много реална, което прави трилъра на Несбьо още по-зловещ.

Книгата ни среща с Хари Хуле, който вече е женен и преподава в Академията на полицията, но е привлечен като независим консултант, за да помогне в разкриването на важен случай. В убийствата обаче има повече неизвестни, отколкото доказателства, а на Хуле нещо му подсказва, че вече се е срещал с извършителя.

Макар от самото начало да става ясен способа на част от убийствата, книгата разгръща доста внимателно действията на полицията и психологията зад престъпленията, което държи четящия в напрежение и по никакъв начин не се губи очакването от развръзката. Несбьо много добре изгражда историята, благодарение на реални факти и сведения, които обаче се пречупват през героя, който ги разкрива на читателя без това да дотяга, а точно обратното – искаш да научиш още и още. Вампиризъм, кръвопийство, метални зъби, чрез които изверг прегризва гърлата на жертвите си – всичко това за повечето хора по-скоро граничи с митологията, а не с реалност. Но авторът много внимателно напомня, че всъщност е истинско и е някъде около нас. Макар големия си обем, „Жажда“ е наистина увлекателен трилър, който те въвлича в извратения свят на Валентин Йертсен…или пък не съвсем.

Множество обрати, препратки, преследване, профилиране, развръзки, които заблуждават читателя, и после се превръщат в поредните завръзки. Може би на моменти ще си мислите, че сте се досетили за всичко, но точно когато мислите, че започвате да разбирате кой е убиецът и защо, историята има обрат, който ви оставя объркани. Става почти невъзможно да се разбере на кои герои може да се вярва и кои крият дълбоки тайни. Както и самият Хари Хуле казва: „Разкрихме го, но не сме го разрешили.“ Защото, в крайна сметка, твърде много хора крият своите извратени тайни. Собствените мотиви всъщност са най-силната движеща сила на хората и трябва да надникнеш в този индивидуален свят, за да получиш отговорите. 

Хубавото е, че дори и ако като мен да не сте чели предходните книги, все пак успяваш да навлезеш в историята на героите, тъй като Несбьо успява елегантно да вмъкне информация за тяхното минало. Между всичко случващо се в разследването и случаите, читателят е предизвикан да осмисля и миналите преживявания на протагонистите и антагонистите. Нещото, което обаче може да е наистина объркващо, е броят на героите, които трябва да се запомнят. Но и самата книга е многопластова, така че напълно разбирам с какво допринася всеки от персонажите.

И стигаме до финала, най-големият обрат – добре помислен, изненадващ, естествен. Чрез диалози, Несбьо дава отговорите на читателя кой всъщност е геният зад всичко случило се и защо – какви са доказателствата, какви са фактите и най-важното – какви са мотивите. Лично на мен ми дойде малко в повече драматизмът и описанията, но какво да се прави – винаги съм смятала, че краят е най-трудното нещо за измисляне на една книга. 

„Жажда“ ме накара да мисля и да предполагам, което за мен е най-важното в един трилър. Вече съм наясно защо Ю Несбьо има толкова почитатели по цял свят и определено няма да е последната ми среща с него.


Оценката ми за книгата в Goodreads:

Rating: 4 out of 5.

2 коментара към “„Жажда“ от Ю Несбьо

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.