„Не казвай сбогом“ от Джилиан Флин

„И ако не е виновен, то тогава къде е красивата му съпруга?“

Kniga-Ne kazvay sbogom-Dzhilian Flin„Не казвай сбогом“ беше от книгите, които отлагах наистина дълго да прочета – присъстваше като препоръка във всички списъци за класически трилъри, други книги бяха сравнявани с нея, хората я хвалеха, а явно съм подминала и цялата истерия около филма. Но все пак си бях обещала да я прочета, тъй като не мога да устоя на изкушението да не пропусна нашумял трилър.

Навръх петата годишнина от брака на Ник и Ейми, младата жена изчезва безследно. Та кой би искал да нарани младата, богата, известна и красива Ейми Дън? Всички улики сочат към съпруга, в дневниците си тя описва Ник като чудовище, а самият той има финансови затруднения. Но постепенно се повдига завесата на не толкова идеалния им брак, а истината зад изчезването се оказва още по-зловеща.

В целостта си, „Не казвай сбогом“ би могла да се разгледа от две гледни точки – като дисекция на един разпадащ се брак и като кулминация на личното отмъщение на една наранена жена. Всъщност романът е комбинация и от двете, плюс елементите на психотрилър. Флин постепенно, детайлно, с множество обрати и по оригинален начин успява да ни въвлече в изчезването на Ейми Дън и последствията от него, но „нищо не е каквото изглежда“ отвъд образа на идеалното семейство. 

Известна, обожавана от хората, влюбена, красива и млада, привидно Ейми Дън е и всеотдайна съпруга, която е готова да подкрепи съпруга си Ник във всичко и всекидневно да доказва любовта си. Или поне така изглежда, благодарение на дневниците ѝ, които стават основателно доказателство срещу г-н Дън – макар да му помага финансово, да му угажда и да се опитва да създаде щастливо семейство, младата жена се ужасява на какво може да е способен съпругът ѝ. Самият той обаче, неблагодарен и вече спрял да обича идеалната си съпруга, допуска фаталната грешка да ѝ изневери. Затова тя решава да съсипе живота му…. Защото „Невероятна Ейми“ също има тъмна страна – манипулативна и нарцистична, тя разбира любовта като подчинение и наказва всички, които не играят по нейните правила.

Изпълнена с обрати, неизвестни и напрежение, тази книга ще ви увлече до самия си край. Следи от борба и кръв, нагласено местопрестъпление, премълчани истини, косвени жертви, изчезнала жена, един неискрен мъж и прецизен план, който ще промени живота на всички замесени. Всъщност самото повествованието е представено от различните гледни точки на персонажите, има хронология и читателят би могъл да съпостави разказите им за случващото се, докато сглобява пъзела. Освен това, за мен лично, в центъра на „Не казвай сбогом“ са личните взаимоотношенията – между Ейми и Никълъс, между Ник и сестра му, между Ейми и бившите ѝ партньори, или между нея и родителите ѝ, които хипотетично бихме могли да обвиняваме, че са отгледали съвършен психопат. Но в интерес на истината приветствам решението на Джилиан Флин да изгради образа на жена, която е просто прагматично зла и егоистична, и да се противопостави на традиционните стереотипи за „по-слабия пол“.

Нещото, което ми липсваше обаче е по-задълбочено представяне на мисленето и живота на Ейми, както и на самата ѝ психопатология – как и защо толкова години никой не е разкрил истинската ѝ същност, как са ѝ се разминавали фалшивите обвинения, защо не е отмъстила на родителите си при положение, че ги обвинява за толкова много неща, защо ѝ доставя такова удоволствие да унижава и унищожава хората? 

И въпреки че краят ме остави със смесени чувства поради завишените ми очаквания, „Не казвай сбогом“ е наистина интригуващ трилър, който си заслужава да бъде прочетен дори и само заради начина на разгръщане на действието и умелия стил на писане. А за мен лично, с тази книга Джилиан Флин определено си спечелва правото да е сред най-добрите в трилър жанра и фактът, че я сравняват с Труман Капоти говори сам за себе си.


Оценката ми за книгата в Goodreads:

Rating: 4 out of 5.

Реклама

2 коментара към “„Не казвай сбогом“ от Джилиан Флин

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.