Как подреждам книгите си?

IMG_20210210_121211-01-minИзраснах в дом, в който книгите бяха на изключителна почит и бяха толкова много, че родителите ми наистина не знаеха точната им бройка. Като дете не бях особено заинтересувана от четенето, но с годините това се промени на 180 градуса – сега, в моя дом, дори нямам достатъчно място за книгите ми и започвам да ги трупам на няколко реда. Но винаги ме е глождело отвътре как точно да ги подредя?

Има хора, които подреждат книгите си по височина, по цвят, по азбучен ред. Има и такива, които просто ги нареждат в библиотеката без някакъв ред. Виждала съм други да струпват книгите си на купчинки на пода, или да ги слагат по чекмеджетата. Сетих се да споделя как подреждам библиотеките си, защото направих поредното почистване и пренареждане, и продължавам да си мечтая да разполагам със стая, служеща като библиотека само за книгите ми. 

Според мен, обаче всеки библиофил вероятно изпитва неистовa нужда да подрежда и преподрежда книгите си, за да открие най-добрия начин, както правя и аз. След като опитах няколко начина – по височина, по автори, по азбучен ред, установих, че за мен работи един друг вариант – по жанр. В самото начало на преподреждането събирам всички книги на купчини, за да ги почистя и за да отделя тези, които няма да прочета повече. Тях дарявам на читалища или за благотворителни кампании, а така освобождавам малко място.

IMG_20220108_143343-01-minСамото подреждане започвам с разпределяне на книгите по жанр, под-подредбата е по автори, но по презумпция изключих нареждането по височина (нищо, че съм луда на тема ред), и нареждам всички книги на един писател заедно. Пък и така самите библиотеки стават малко по-разчупени. След като съм разделила книгите на жанрове (трилъри, класика, книги за изкуство, бизнес книги и т.н.) и след това на автори, тези от български автори и тези на чужди езици също са отделно от цялото – при тях комбинирам вертикално и хоризонтално нареждане, за да се опитам на спестя място. Разбира се,  понякога се случва даден жанр да заема повече лавици от някой друг и затова намирам начин да ги комбинирам – просто нареждам единия „вид“ книги от ляво на дясно, а другия – на обратно (от дясно на ляво). А когато съвсем свърши мястото, започвам да трупам отгоре, но отново гледам да спазвам жанровото разпределение. Други места са отредени за енциклопедии, речници, учебници и бизнес литература. Установих, че несъзнателно слагам най-любимите ми книги и луксозните издания на най-видните места – винаги в средата или на нивото на очите.

Като цяло при мен подреждането по жанр работи най-добре като система, тъй като доста по-лесно мога да открия каквото търся, но най-големият ми проблем е мястото. Във времето разчупвах библиотеките с различни свещи и фигурки, които да служат като разделители, но когато свободното място в библиотеките ставаше все по-малко, те започнаха да отпадат като вариант. Не е като да нямам лавици, но пък те са заети от други джунджурии, така че това е следващата ми цел – съвсем да оптимизирам разпределението сувенири-книги. 

Правя почистване два пъти и подреждане поне веднъж в годината, за да се отърва от праха по рафтовете и книгите, а и е полезно, защото винаги може да се открие „по-работещ“ начин за систематизиране. 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.